7 Aralık 2012 Cuma

Anadolu Kadınları Neden Erkeklerin Arkasında Yürür?


Anadolu Kadınları Neden Erkeklerin Arkasında Yürür?

Olayın sebeplerini anlayabilmek için yüz yıllık öncesine gitmek gerekir...

Savaşlar dönemi!

1911 yılında başlayan Balkan savaşlarıyla beraber Anadolu insanı hep savaşlara koşmak zorunda kaldı. On yıl kadar süren bu savaşlar yüzünden Anadolu köylerinde neredeyse erkek kalmadı. Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı gibi yüz binlerce erkeğin gidip bir daha dönemediği bu süreç bitince, Anadolu’da on binlerce kadın dul ve çocuklar da yetim kaldı. 10-11 yaşındaki erkeklerin, 17-18 yaşındaki kızlarla evlendirilmek zorunda kaldığı dönemler.

Herhangi bir sebepten dolayı savaşa gidemeyen veya savaş sonrası savaş gazisi olarak köyüne dönebilen az sayıda erkek dışında, köy – kasaba halkının çok büyük bir kısmı, dul kadın veya yetim çocuklardan oluşuyordu.

İşte böylesi bir ortamda yaşayan babalar, evlatları yanlarına gelince, diğer yetim çocukların içi acımasın diye, kendi evlatlarını yanlarında uzaklaştırırmış. Baba hasretiyle yanan yetim çocuklar babalarını hatırlayıp üzülmesinler diye, başkalarının yanında kendi evlatlarını sevmeye utanırmış babalar. Böylesi ince, böylesi zarif bir düşünceyle, babalar evlatlarına mesafe koymuş.

Hanımlarıyla sokakta gezmek zorunda kaldıklarında, "kocasını kaybetmiş dul kadınlar bizi yan yana,  elele görürlerse yaraları deşilir" düşüncesiyle, yan yana yürümemeye çalışırmışlar. Anadolu’da erkeklerin hanımlarını birkaç adım geriden yürütme gelenekleri, böylesine bir zarif düşünceyle oluşmuş.

Başka yetim çocukların içi acımasın diye ortaya konan tavır, cehalet yüzünden, öz evladını, yetim psikolojisi ile ilgisiz ve sevgisiz büyütme tavrına dönüştürülmüş.

Dul kadınların, savaştan dönmeyen kocalarını hatırlayıp yaraları acımasın diye gösterilen nezaket, kendi hanımını dışlayan bir tavra dönüşmüş cehalet yüzünden.

Ah Cehalet! Sen nasıl bir belasın ki, böylesi bir zarafeti şiddete dönüştürüyorsun?

Kaynak: Anonim
Etiketler: zarafet, dul, yetim, öksüz, savaş, osmanlı, anadolu

BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

2 yorum:

  1. Ben bu masala inanmıyorum. Orta Asya Türk kültüründe kadın saygın bir aile bireyi idi ama islamiyetin kabulünden sonra eşya haline geldi. Kuran'da "onları hafifçe dövünüz" diye ayet var. Bir taraftan "cennet anaların ayakları altındadır" diyeceksin, bir taraftan da "onları dövünüz" diyeceksin.. Ayetler o andaki duruma uygun olarak, "çevir kaz yanmasın" misali zaman zaman birbirini yalanlarcasına "inmiş" ve onu kabul eden toplumların da kültürlerini allak bullak etmiş...

    YanıtlaSil
  2. Allah çevir kazı yanmasın işi bir ayet gönderecek öylemi.Yada siz bunların uydurma olduğunu düşünüyorsunuz.Yoksa Allahın öyle biz insanlar gibi bir mecburiyeti mi var sanıyorsunuz.Cennet her ananın ayağı altında olmaz elbette.Hakeden var haketmeyen.Misal siz bir arkadaşınızı diğerinden neden farklı tutarsınız.İllaki cazip başka tarafı var değilmi.Düşünme nimetini de Allah vermiştir,biraz düşnelim diye.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.