17 Aralık 2012 Pazartesi

Karadeniz Hurmasının Faydaları


Karadeniz Hurmasının Faydaları


1.FOLİK ASİT Hamilelikte ve hatta daha kalmak düşünüldüğünde bile gereken bir B vitamini. Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Hurma da, folik asit açısından çok zengin bir besin türüdür.

2.KALSİYUM VE FOSFAT Hem iskelet oluşumu hem de vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli elementlerdir. Bunlar da hurmada var.

3.MAGNEZYUM Kasların çalışmasında önemli rol oynar. Böbrekler için son derece önemlidir. Magnezyumun faydaları gerçekten çok, başka bir gün paylaşalım. Hurmada magnezyum da mevcut.

4.DEMİR Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar. Bilindiği gibi alyuvarlar kanda oksijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynarlar.

5.POTASYUM Hurmada bulunan potasyum, beyne oksijen gitmesine yardımcı olarak berrak düşünebilmeyi sağlar. Bununla beraber vücut sıvıları için uygun alkalik özelliği sağlar. Zehirli vücut atıklarını dışarı atması için böbrekleri uyarır. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardım eder ve sağlıklı deri oluşumunu sağlar.


Konuyla ilgili bir haber:

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maçka Meslek Yüksekokulu,Gıda İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Oktay Yıldız, yaptığı açıklamada, bilimsel araştırmalarda Trabzon hurmasının yüksek biyolojik aktiviteye sahip olduğunun belirlendiğini söyledi.

Anavatanı Çin ve Japonya olan Trabzon hurmasının bir çok biyoaktif bileşene sahip olduğunu belirten Dr. Yıldız, "Trabzon hurması sağlık açısından önemli bir meyve. Yapısında pektik maddeler fazla miktarda bulunuyor ve yüksek miktarda karbonhidrat içeriyor. Bunun dışında yüzde 0.7 civarında protein ve aynı oranda yağ içeriğine sahip. Ayrıca A, B, C gurubu vitaminler açısından da zengin bir meyve. Trabzon hurması, barındırdığı potasyum, kalsiyum ve fosfor bakımından da oldukça zengin" dedi.

Dr. Yıldız, yapılan tıbbi araştırmalarda Trabzon hurmasının özellikle kalp damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiğinin belirlendiğine dikkati çekerek, "Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ve sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği gibi kanserden korunmada da önemli yer tuttuğu tespit edildi. Bu meyvenin demir içermesi dolayısıyla kansızlık, A, B ve C vitaminlerini ihtiva etmesinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilme potansiyeli bulunmaktadır" diye konuştu.

Dünyada bu hurma türünün yılda yaklaşık 2, 3 milyon ton tüketilmesine rağmen, Türkiye'de üretimin yeteri kadar geliştirilmediğini dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:

"Ülkemizde gayri resmi rakamlar 15, 20 bin ton civarında üretildiğini gösteriyor. Üretim daha çok bahçe tesisi değil, bahçe hobiciliği şeklinde veya evlerin önünde bir, iki ağacın yetiştirilmesiyle oluyor. Üretilen 15, 20 bin ton meyvenin önemli miktarı heba ediliyor. Bunun en önemli sebebi ise meyvenin ham halde sert, tüketilme aşamasına geldiğinde ise meyve şeklini koruyamıyor oluşundan kaynaklanıyor."

Dr. Yıldız, Trabzon hurmasının mevsim dışında kurutularak tüketildiğini ancak bu miktarın çok az olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynaklar: internet taraması
http://www.trabzondanhaber.net/26241-haber-trabzon-hurmasi-sifa-kaynagi.aspx

Etiketler: hurma, karadeniz hurması, trabzon hurması, şifalı bitkiler, reçeteler, alternatif, faydalı bitkiler, sebze, meyve

BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.