18 Ocak 2013 Cuma

Doğal tatlandırıcı stevya (stevia) bitkisi


Doğal bir tatlandırıcı olan stevya (stevia) bitkisi


Stevya bitkisi artık ülkemizde yetiştirilmeye başlanmıştır. Stevya dünyadaki, şeker sorununu çözecek bir bitki diye umulmaktadır. Stevya hiç şeker içermez, sıfır kalorili fakat tatlı bir bitkidir. Avrupa ve Amerika’da yıllardır doğal tatlandırıcı olarak kullanılan steviya ülkemizde yeni yeni tanınmaktadır.


Stevya Bitkisi, Güney Amerika’da yetişen, yerli kabilelerinin kullandığı, çalıya benzeyen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Paraguay ve Brezilya’da yetişen Chrysanthemum familyasından küçük vahşi bir çalı türüdür.

Paraguay, Brezilya, Kolombiya, Meksika, Peru’nun yanı sıra Japonya ve Güney Kore’de de yetiştirilmekte. Paraguay ve Brezilya'da 40 yıldan bu yana şeker hastalarına verilen stevya (şeker bitkisi) kristalize edilmiş şeker ve suni tatlandırıcıların aksine, hazmedildiği esnada insülin salgılanmasına gerek duymuyor. Bu bitkiden elde edilen sıvı haldeki öz su, kan şekerini düzenleyici olarak kabul ediliyor.

Stevya bitkisinin ihtiva ettiği steviosid maddesi, vücudumuzdaki tat duyuları tarafından normal şekerin 200-300 katı daha şekerli olarak algılanıyor. Bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yetiyor.

Stevya Faydaları:


  • Stevya bitkisini tüm içeceklerinizde çay, kahve gibi tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.
  • Şeker otundan tüm pasta, kek ve tatlıları tatlandırmada faydalanabilirsiniz.
  • Stevya bitkisinde hiç kalori olmadığından zayıflamaya yardımcı olur.
  • Beyaz şekerin sağlığımıza verdiği zararları yaşamadan yiyeceklerini tatlandırabilirsiniz.
  • Şeker otu kan şekerini arttırmamaktadır.
  • Şeker hastaları tarafından uzman doktor gözetiminde kullanılabilir.
  • Diş üzerinde plak oluşumunu yavaşlattığı ve çürük önleyici özelliği olduğu ise hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle tespit edilmiş.



Stevya'nın Zararları:

Stevya bitkisi doğal bir tatlandırıcıdır. Yapılan araştırmalar hiçbir zararı ve yan etkisi olmadığını göstermiştir. Piyasada satılan sakarin tipi tatlandırıcılar gibi zararlı değildir. Kanser yapıcı etkisi yoktur yani kanserojen değildir.

Stevya Bitkisi Nasıl Kullanılır:

Stevya bitkisinin kullanım alanları oldukça zengindir. stevya diyette, şeker hastalığında, yüksek tansiyon problemlerinde kullanılabiliyor. Ağızda acı bir tat da bırakmıyor. Ayrıca ısıdan etkilenmiyor olması da büyük bir avantaj. Çünkü tüm içecekler, kompostolar, reçeller ve muhallebiler, pastalar, kekler ve kurabiyelerde bile şeker yerine kullanılabiliyor. Şeker otu stevya, yapay tatlandırıcıların kullanıldığı diyetlerde, yapay tatlandırıcıların yerine kullanılabilmektedir.


Kaynak:
http://www.sekerotu.com.tr/
http://www.stevya365.com/turkce.htm

Etiketler: tatlandırıcı, suni tatlandırıcılar, sakarin, aspartam, aspartan, siklamat, sukraloz, fruktoz, mısır şurubu, kanserojen, kanser yapıcı, doğal tatlandırıcı, splenda

BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.