7 Ocak 2013 Pazartesi

Kekiğin Bünyeyi Doğal Koruyucu Özelliği ve Diğer Faydaları


Kekiğin Bünyeyi Doğal Koruyucu Özelliği


Pek çok endemik bitkiye ev sahipliği yapan Andolu'da kekiğin bir çok çeşidi bulunmaktadır. En çok ihraç ettiğimiz bitki de kekik. Bitki olarak ihraç edildiği gibi, Kekik yağı olarak da ihraç ediliyor.

Türkiye kekiği, dünyanın en kaliteli kekiğidir.

Dünyada kekik çeşitleriyle ilgili birçok araştırma yapıldığını, bu araştırmalar sonucunda bu bitkilerin mikrop öldürücü özellikte olduğu ve yoğun şekilde fenolik madde içerdiğinin saptandığını belirten Yrd.Doç.Dr.Osman Sağdıç, kekiğin sağlığa faydalarını şöyle özetliyor:

"Kekik, içerdiği maddelerle hücrelerden salgılanan serbest radikalleri bağlayarak sağlık açısından birçok fayda oluşturmaktadır. İçeriğindeki maddelerle vücutta hücre koruma sistemlerini geliştirmesiyle antioksidan, kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen, diyabet hastalığını engellemesiyle antidiyabetik ve vücuttaki kolestrol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşımaktadır. Bu özellikleri ile kekik, yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, şeker hastalığına iyi gelmekte ve gıdaların bozulmasını doğal yollarla engellemektedir."

Öncelikle baharat olarak; yağlı ve ağır yemeklerin tadını zenginleştirmek için mutfağımızda kullandığımız kekiğin faydaları saymakla bitmiyor:


  • Antiseptik, antispazmotik, antikanserojen, antidiyabetik, antikolestremik olan kekiğin insan vücuduna sentetik ilaçlardan daha çok yararlarını göz önünde bulundurmalıyız. 
  • Kekiğin mikrop öldürücü özelliği mevcuttur. Enfeksiyonlu hastalıkları; grip, nezle, faranşit, boğaz ağrıları, boğmaca ve hastalıktan dolayı ateş yapmasını önler.
  • Kekik yağının sürülmesi ve kekiği baharat olarak tüketmek kramplı ağrılara, kas ağrılarına karşı çok iyi geliyor.
  • Vücutta hücre koruma sistemlerini geliştirir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. 
  • Ağızda meydana gelen yaraların iyileşmesi için birebirdir.
  • Kan dolaşımındaki bozuklukları düzenler.
  • Vücutta bakterilerin oluşmasını önler.
  • İç organları temizler, düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Cüzam, felç, sara ve sinir hastalıklarına karşı iyi gelir.
  • Kekik çayı alkolikler ve sigara içenler için de çok faydalı bir koruyucudur.
  • Zayıf ve solgun çocuklara kekik banyosu yaptırılabilir, yetişkinlerde banyosunu yapabilirler, 
  • Kekik banyosu veya çayı rahat uyutur.
  • İştah açıcıdır.
  • Kötü kokulu ve yumuşak dışkı normalleşir.
  • Akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar, kekiğin başlıca kullanım alanlarıdır. 
  • Bitkinin önemli etken maddesi olan eterli uçucu yağlar kana karışıp, bronşiyal kasları etkileyerek, krampları çözer. Aynı zamanda o bölgelerde bakteri oluşumunu önler.
  • Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çayı çok etkilidir.
  • Geceleri biriken balgamın temizlenmesi için kekik suyu kullanılır.
  • Kekik çayına tatlandırıcı olarak karıştırılmış bal ile içmesiyle organizma güçlendirilebilir ve dengeye kavuşturulabilir.
  • Vücudumuzda kapalı damarları acar.
  • Kekik çayı ile ayrıca adet kanamaları dengelenebilir, adet zamanlarındaki kramplı ağrılar geçiştirilir.
  • Sindirimi ve hazmı kolaylaştırır.
  • Her ameliyattan (doğum dahil) önce ve sonra (nekahet dönemi) devamlı çay gibi içilmesi hastanın daha çabuk iyileşmesine ve vücuda verilen ilaçların yan etkisini dışarı atmasına vesile olur.
  • İlaçların yan etkisinden dolayı böbrek hastası olmayı önler.
  • Ders çalışanlara tavsiye, zekanızı açmak için kekik çayı kullanın. Rahatlatır, dinlendirir, sakinleştirir. 
  • Stresi azaltır ve iyi hissettirir. Stresli işlerde çalışanlar için de tavsiye edilir.
  • Günde 2 su bardağı sıcak kekik çayı yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, antiseptik özelliğinden dolayı dış etkenlere karşı koruyucu ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlar.


KEKİK ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Diğer bitkilerin çaylarının hazırlanmasında olduğu gibi; kekik çayı hazırlamak için de demliğe, içeceğiniz bardak kadar su koyun ve kaynatın.
Suyu ateşin üzerinden aldıktan sonra 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik atın ve demliğin kapağı kapalı halde 5-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
Kekik yapraklarının suyun içine inmesi için metal çay poşeti tellerinden kullanabilirsiniz.
Otun besin değerlerini kaybetmemesi için su kaynarken atmayın. Sıcak içmeye çalışın.


KEKİK BANYOSU
70-100 gr kurutulmuş kekik bir tülbentin içine gevşekçe bağlanarak 2-3 litre soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra (kaynatmayın!), üstü kapalı olarak 15 dakika demlendirilir. Tülbentdeki posa iyice sıkıldıktan sonra sıcak banyo suyuna (küvete) eklenir. Banyo suyu sıcaklığı 37-38 derece arasında olmalıdır ve banyo süresi 15-20 dakikayı aşmamalıdır. Bu süre boyunca küvet içerisinde oturularak yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir bornoza sarılarak yatakta bir süre dinlenilmelidir. Kekiğin miktarını artırarak kovayla da yapabilirsiniz.


Kaynak: internet dolaşımı
Etiketler: faydalı gıdalar, besinler, şifalı bitkiler, kekik, defne, kekik otu, çayır, kır, doğal kekik, Beypazarı, thyme, 



BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.