Bu sene yeni bir grip türü çıkmadı galiba. Önceki senelerde; SARS, Kuş Gribi, Domuz Gribi, At Gribi, Tut Gribi derken çeşit çeşit gribimiz olmuştu. Önceki sene milyonlarca aşı ithal etmiştik de başbakanımız "ben aşı olmam" deyince hooop herkes bir anda iyileşivermişti, aşılar da elimizde kalmıştı... Neyse, çok şükür bu sene böyle bir şey olmadı. Ama yine de tedbiri elden bırakmamak lazım. Kış günlerinde bünyemizin zayıf düşmesini bekleyen grip virüslerine fırsat vermemek lazım. Bünyeyi kuvvetli tutmak için işte size bazı öneriler:
KIRMIZI BİBER: Portakalda bulunan C vitamininin 2 katını içerir. C vitamini gribin etkisini yüzde 80 oranında azaltabilecek kadar güçlü bir destektir.
YOĞURT: İçinde bağırsaklarda mikroplarla savaşan yararlı bakteriler olan probiyotik bulunur. Böylece grip virüsü vücutta barınamaz.
YEŞİL ÇAY: Bağışıklığı güçlendiren "epigallocatechin gallate" isimli kimyasalı içerir. Günde 3 fincan tavsiye ediliyor.
GİNSENG: ABD’li bilim adamları günde 2 tane 200mg’lık ginseng kökü kapsulü alan insanlarda grip riskinin yüzde 31 azaldığını belirledi. Bağışıklığı harekete geçiriyor.
BADEM: Hastalıklarla savaşan antioksidan E vitamini bakımından zengin. Gripten korunmak için her gün bir ara öğün olarak 24 tane badem yemeye çalışın.
TATLI PATATES: Tatlı patatesteki "beta carote", gribe karşı koruma özelliğini verir. Vücutta A vitaminine çevriliyor ve grip tedavisinde önemli rol bir oynuyor.
TAVUK SUYUNA ÇORBA: Vücutta mukus üretimini artırarak gribin boğaz ağrısı ve öksürük gibi etkilerini yatıştırmaya yardımcı olur.
SARIMSAK: Sarımsaktaki sülfür maddesi grip sezonunda bu hastalığa yakalanma riskini 2.5 kat azaltıyor ve virüsü öldürme özelliği de bulunuyor. Taze sarımsak daha etkili.
ZENCEFİL: İçeriğinde doğal olarak bulunan "gingerol" maddesi, her türlü enfeksiyonu uzakta tutmaya yardımcı. Zencefil çayını tercih edebilirsiniz.
CEVİZ: Antioksidan selenyum soğuk algınlığı, grip ve kansere karşı koruma sağlar. İçindeki selenyum oranı diğer tüm gıdalardan 10 kat oranında daha fazladır
TURUNÇGİLLER: Önemli bir C vitamini kaynağıdır. Özellikle sigara kullanıyorsanız gribe yakalanma riski daha yüksek olduğu için bol bol C vitamini almanız gerekiyor.
BAL: Doğal olarak antibakteriyel özelliklere sahiptir. Çaya ya da yoğurda katarak tüketirseniz etkisi daha da güçlü olur.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Ispanak ve lahana gibi koyu yeşil renkli yaprağa sahip sebzeler, bağışıklık sistemini gribe karşı güçlendiren D vitamini bakımından zengindir.
MANTAR: Beta-glukan isimli gribe karşı koruyan bir madde içerir. Bağışıklığın grip virüsünü tanımasını ve onu yok etmek için harekete geçmesini sağlar.
YULAF: Lif, E ve B vitamini ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren mineraller ve beta-glucan’lar bakımdan zengindir.
ELMA: Bilim adamları, düzenli olarak elma yiyen insanların gribe yakalanma riskinin azaldığını ortaya koydu. Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 25’ini karşılar.
KIRMIZI ET: Bağışıklık sistemini harekete geçirmek için kırmızı et tüketmek gerekiyor. Yetişkinlerin günde ortalama 40-60 gram et tüketmesi tavsiye ediliyor.
BALIK: Omega 3 tüketimini artırarak grip ve benzeri enfeksiyonları uzakta tutabilirsiniz. Haftada 2 porsiyon balık tüketilmeli.
SOĞAN: Doğal antibiyotikler içerir. Bunun yanında gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendiren "quercetin" isimli bir madde de bulundurur.
İşin özeti, her türlü meyve ve sebzeden bol bol yemek lazım. Bünyeniz kuvvetli olsun, hastalara da geçmiş olsun; acil şifalar.
Kaynak: internet derleme
Etiketler: hastalık, reçete, doktor, grip, nezle, soğuk algınlığı, kış günler, forza, tylolhot, yatak-döşek yatmak, ayakta 7 günde yatarsan 1 haftada geçer, salya-sümük hasta olmak, baş ağrısı, kırıklık, yorgunluk
0 yorum:
Yorum Gönder