6 Ocak 2013 Pazar

Devlet uslübü: "Dostluğun Devamı İçin"

Dostluğun Devamı İçin...



"Washington Monument" yani Washington Âbidesi... Bu âbide, şehre adını veren, ABD'nin ilk cumhurbaşkanı, George Washington'un hatırasına dikilmiştir. 169 metre boyuyla şehrin en yüksek binasıdır. Asansörle 70 saniyede çıkılır. 897 basamak merdiveni vardır.

Dikilitaşın içi, dışı gibi bomboş değildir, iç duvarlarına 198 adet hâtıra plakası yerleştirilmiştir. Eyaletlerden, derneklerden ve diğer ülkelerden hediye olarak gönderilmiş yazılı, resimli taş levhalar...

58'inci metrede ise karşınıza tanıdık, bildik bir levha çıkar. Aynı duvarı paylaştığı altı kitâbe arasında üstte, ortada, ötekilerden farklı bir üslûpta... Karşınızda çiçek motifleri arasında, daire ortasına yerleştirilmiş bir Osmanlı padişahı tuğrası... Altında iki satır Osmanlı Türkçesi ile yazılmış şu ibare bulunmaktadır:



"Devâm-ı hulleti te'min içün Abdülmecid Hân'ın,
yazıldı nâm-ı pâk-i seng-i bâlâya Washington 'da."
 Hicrî 1269

Bizimkinin yanında Yunanistan'dan gelen tablet, hemen yanında da Yunan Adaları vâlisinin gönderdiği tablet var. Velhâsıl Washington Âbidesi'nde de komşuyuz Yunanlılarla.

Bizimkisi, 198 adet levha arasında, alfabesini yuvarlak hatların belirlediği üslûbu ile farklı ve tek. Diğerleri George Washington'u selâmlayıp ABD'nin ilk cumhurbaşkanına saygılarını dile getirirken, Sultan Abdülmecid'in hediyesinin iki satırlık yazısında vakûr ve hâkim bir edâ ile Washington'un değil, padişahın medhu senası yapılıyor:

"Dostluğun devamı için Abdülmecid Hân'ın temiz adı Washington'daki uzun taşa yazıldı."

Nâzik, fakat vakûr...

Evet, hâtıramızın hitap üslûbu da farklı. Nicedir kaybettiğimiz bir üslûp. "Büyük devlet" olmak ile alâkalı bir üslûp. Hiç ummadığımız bir yerde, Washington'un dikilitaşının içinde bulduğumuz bu üslûbu, taşın dışındaki dünyada, tekrar ne vakit yakalayacağız acaba?

-=()=- -=()=- -=()=-

NOT: Bu yazı 1999'da hatta daha önce yazılmış. Şimdi devir "One minute" devri, posta koyma devri...




Kaynak:
Ayşe Göktürk Tunceroğlu, Washington'da OSMANLI-TÜRK İZLERİ, 1) / Fazilet Takvimi, 25 Haziran 1999

Etiketler: vakur, diplomasi, asalet, One Minute, sinirlenmek, kızmak, öfke, kabadayılık, artislik yapmak, Osmanlı, yüce, hünkar, padişah, Washington, Beyaz Saray, dikilitaş, kitabe, tuğra, yazıt,


BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.