3 Şubat 2013 Pazar

İnsan idaresi ve iyi bir idarecinin vasıfları

İnsan idaresi ve iyi bir idarecinin vasıfları

 

Hazret-i Muâviye (r.a.) şöyle demiştir:

- İnsanlarla aramda incecik bir kıl olsa, o kıl kopmaz.

- Nasıl kopmaz? diye hayretle soranlara şu cevabı vermiştir:

- Onlar bir taraftan çekerse, ben öbür taraftan gevşetirim. Onlar gevşetirse, ben çekerim. Böylece alâka ve münâsebetler, hep muvâzenede (dengede) kalır.

İnsanları iyi idare mevzuunda, Ebû Mansur es-Seâlibî (rh.) de şunları söylüyor:

"İyi bir idareci; merhametle muâmelenin, ihsan ve ikramın faydalı olacağı yerde merhametli davranan ve mükâfatlandıran; ceza gerektiği zaman da cezalandırmaktan çekinmeyen kişidir. Çünkü Allah Teâlâ, azâbıyla müjdesini, ihsânı ile iptilâsını (imtihanını) beraber zikretmiş; birini diğeriyle alâkalı kılmıştır."

Hâsılı, cemiyeti iyi idare etmeyi bilen bir insan; meşruiyet hudutları içerisinde, idaresi altındakilerin gönlüne taht kuran, hiçbir zaman alâka ve münâsebet dengelerini sarsmadan otoritesini pekiştirerek liderliğini devam ettiren insandır.


İDARECİ METÂNETLİ VE SABIRLI OLMALI!

Abbasî halîfelerinden Mansur'un oğlu Mehdî'nin, çok sevdiği bir câriyesi vardı. Bu güzel kadın, bir gün ansızın vefat ediverdi. Mehdi büyük bir kedere gark oldu. Âdeta dünyaya küstü. Babası halîfe Mansur, ona bir mektup göndererek şu îkazı yaptı:

"Oğlum!
Sen bir cariyeye bu kadar üzüieceksen, halkın idaresi işini sana nasıl teslim edebilirim?"

Hakikaten de idareciler, son derece sabırlı, mukavemetli, asâletli, metânetli olmalıdırlar. Cemiyetin ve milletin dağ gibi büyük ve ağır meselelerinin altından başka şekilde kalkmaları mümkün olmaz.


Kaynak:Fazilet Takvimi, 25 Ekim 1999
Etiketler: devlet idaresi, yönetici, lider, farkı, hünkar, vasıf

BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.