İnsan idaresi ve iyi bir idarecinin vasıfları
Hazret-i Muâviye (r.a.) şöyle demiştir:
- İnsanlarla aramda incecik bir kıl olsa, o kıl kopmaz.
- Nasıl kopmaz? diye hayretle soranlara şu cevabı vermiştir:
- Onlar bir taraftan çekerse, ben öbür taraftan gevşetirim. Onlar gevşetirse, ben çekerim. Böylece alâka ve münâsebetler, hep muvâzenede (dengede) kalır.
İnsanları iyi idare mevzuunda, Ebû Mansur es-Seâlibî (rh.) de şunları söylüyor:
"İyi bir idareci; merhametle muâmelenin, ihsan ve ikramın faydalı olacağı yerde merhametli davranan ve mükâfatlandıran; ceza gerektiği zaman da cezalandırmaktan çekinmeyen kişidir. Çünkü Allah Teâlâ, azâbıyla müjdesini, ihsânı ile iptilâsını (imtihanını) beraber zikretmiş; birini diğeriyle alâkalı kılmıştır."
Hâsılı, cemiyeti iyi idare etmeyi bilen bir insan; meşruiyet hudutları içerisinde, idaresi altındakilerin gönlüne taht kuran, hiçbir zaman alâka ve münâsebet dengelerini sarsmadan otoritesini pekiştirerek liderliğini devam ettiren insandır.
İDARECİ METÂNETLİ VE SABIRLI OLMALI!
Abbasî halîfelerinden Mansur'un oğlu Mehdî'nin, çok sevdiği bir câriyesi vardı. Bu güzel kadın, bir gün ansızın vefat ediverdi. Mehdi büyük bir kedere gark oldu. Âdeta dünyaya küstü. Babası halîfe Mansur, ona bir mektup göndererek şu îkazı yaptı:
"Oğlum!
Sen bir cariyeye bu kadar üzüieceksen, halkın idaresi işini sana nasıl teslim edebilirim?"
Hakikaten de idareciler, son derece sabırlı, mukavemetli, asâletli, metânetli olmalıdırlar. Cemiyetin ve milletin dağ gibi büyük ve ağır meselelerinin altından başka şekilde kalkmaları mümkün olmaz.
Kaynak:Fazilet Takvimi, 25 Ekim 1999
Etiketler: devlet idaresi, yönetici, lider, farkı, hünkar, vasıf
0 yorum:
Yorum Gönder