6 Şubat 2013 Çarşamba

Aslını unutmamak




Sultan Gazneli Mahmud zamanında, köyden gelen bir genç, çalışkanlığı ve doğruluğu sayesinde başvezirliğe kadar yükselmişti. Bu hızlı yükselişini diğer vezirler çekemeyip, Sultan'a, baş veziri Ayaz'ın her gece saray bahçesinde bulunan bir odaya girdiğini, buraya hazineden altın çalıp sakladığını şikayet ederler. Sultan da, şikayetçilere bir gece o odaya girerek, kontrol etmelerini ve neticeyi kendisine bildirilmesini ister.

Hasetçiler, odanın kapısındaki sağlam kilidi zorla açarak odaya girerler. Fakat bütün hayalleri boşa gider. Çünkü duvarda bir çift çarık ve bir kepenek asılıdır. Altın ve mücevher aramak için toprağı kazarlar fakat yine birşey bulamazlar. Mahcubiyet içinde Sultan'ın huzuruna çıkarlar. Derler ki;
"Biz aldanmışız. Hasetçiliğimize ve iftira ettiğimize pişman olduk. Ne ceza verirseniz yeridir."

Sultan cezayı Ayaz'a bırakır. O da:

"Sultanım, der. Huzurunuzda ceza vermek bana yakışmaz. Onların da kusuru varsa da, esas kusûr benimdir. Çünkü, eğer ben odanın kapısına sağlam bir kilit takmasaydım, gizli gizli buraya girmeseydim, bu arkadaşlarım şüphelenmeyeceklerdi.

Sultanım! Benim aslım bellidir. Sayenizde rüyamda bile göremeyeceğim nimetlere kavuştum. Bunlara dalıp aslımı unutmamak için, köyden geldiğimde üzerimde bulunan koyun postundan elbisem ve ayağımdaki çarıkları duvara asmıştım. Her gün onlara bakıp kendi kendime diyorum ki:

'Ey Ayaz! İşte senin aslın budur. Kavuştuğun nimetler, dünyalıklar, makamlar aslını unutturmasın! Bu nimetler sebebiyle; geçmişini, ananı-babanı ve Allah'a ibadeti unutma!'

Sultanım! Sultanlara yakışan aftır. Madem ki bunlar hatalarını anlayıp af diliyorlar, bunları af etmenizi diliyorum."

Sultan da hasetçileri af eder ve onlar da Ayaz'ın kendileri ile farkını anlarlar.

Kaynak: Türkiye Gazetesi Takvimi, 18 Kasım 1999
Etiketler: tarih, dürüstlük, adalet, kibir, kıskanç, mağrur, gurur

BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.