7 Şubat 2013 Perşembe

Almanyanin Augsburg Şehrinde Bir Papaz

Almanyanin Augsburg Şehrinde Bir Papaz


Augsburg şehrinde yaşayan Müslümanlar, bir arsa satın alıyorlar. Yapacakları inşaattan sonra orayı cami olarak ibâdete açmayı düşünüyorlar. Bunun için resmî müracaatlar yapılıyor. Haber ilk defa Alman basınında efkâr-ı umumiyeye duyurulunca, bazı insanlarda bir telaş veya tedirginlik başlıyor. Zira, alınan arsa bir kiliseye bitişiktir. Müslümanlar, böyle bir yakınlaşmanın dostlukları artıracak mâhiyette hayırlara vesile olacağını düşünüyorlar. Ama bir grup fanatik Hıristiyan, bu işi içlerine sindiremiyor ve kilisenin papazı Herrn Otto'yu yerinde ziyaret ederek, endişelerini dile getiriyorlar:

- Efendimiz, diyorlar. Bu kilisenin yanına bir câmi yapılmasına müsâade edecek misiniz?

(Papaz Otto, hâdiseyi Müslüman kardeşlerimize bizzat gelip kendisi anlatmıştır.)

- Evet... Müsâade edeceğiz... dedim, diyor. Onlar;

- Nasıl olur? Nasıl müsâade edersiniz? diyorlar. Şimdi câmi için temel atan bu Müslümanlar, yarın bu câmii yükseltirler, açarlar... Sonra "ezan" okuyarak herkesi ibâdete çağırırlar... Bununla da kalmazlar, yoldan gelip-geçen Almanlara dönüp, "Ey Alman arkadaşlar! Bakın ezan okundu. Allah bizi ibâdete çağırıyor. Niçin camimize girmiyorsunuz? Gelin!" derlerse, ne yapacaksınız?

Alman papaz Herrn Otto'nun cevabı, bizdeki bir kısım gönül ve zihin özürlülere de ibret olabilecek kadar müthiş güzelliktedir. Şöyle cevap veriyor:

- Hemşehrilerim! Almanlar!

Buraya bir câmi yapılmasından dolayı kesinlikle endişe etmeyiniz. Siz Osmanlı tarihini okumadınız mı? Bu câmii yapan Müslümanların ecdadı Osmanlılar, nereye câmi götürmüşlerse, oraya medeniyeti, dostluğu, barışı götürmüşlerdir. Nereye şadırvan yapmışlarsa, oraya temizliği götürmüşlerdir. Nereye medrese kurmuşlarsa, oradan ilim fışkırmıştır. İlimden, temizlikten, medeniyetten kimseye zarar gelmez. Bu câmi ile birlikte biliniz ki, dostluk gelecektir. Merak etmeyiniz! (Basın'97)

Evet, bu anlayış, bu tolerans, bu yakınlık geliştikçe, şüphesiz insanlık maddî ve manevî paslardan temizlenecek; yepyeni, pırıl-pırıl, huzurlu bir dünya doğacaktır. Aksi görüş, düşünce ve davranışların ise, neleri tevlid ettiğini bugüne kadar çok gördük, yaşadık ve hâlen de yaşamaya devam ediyoruz.

Kaynak: Fazilet Takvimi, 20 Ağustos 1999
Etiketler: dinlerin kardeşliği, hoşgörü iklimi, müslüman, hristiyan, kilise, cami, imam, hoca, papaz, peder, günah çıkartma, çıkarma, namaz, ezan, çan sesi, kule, 

BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.