7 Ocak 2013 Pazartesi

Evlilik hesabına yatırılan paralar...




Hatice ile Mehmet evlendiklerinde, Hatice'nin annesi ona bir banka hesap cüzdanı hediye etti,
"Bu, evliliğinizin mutluluk kayıt defteri olsun kızım" diyerek.

Mesut bir gün yaşadıklarında hesaba güçlerine göre bir miktar para yatıracaklardı. Hatice cüzdanı açtı baktı; annesi ilk 1,000 lirayı yatırmıştı bile; düğün günü saadetinin kaydı olarak. Anne, kızının yanağını okşayarak sözünü bitirdi: "Seneler sonra cüzdana baktığınızda ne kadar çok mutlu gününüz olduğunu görmüş olacaksınız."

Hatice, akşam eve döndüğünde eşine de gösterdi hesap cüzdanını. Fikir onun da hoşuna gitmişti.

Hakikatten de o günden sonra onları mesut eden her şey için üşenmediler, az demediler, gidip evlilik hesaplarına bir miktar para yatırdılar.

12 Şubat  :Mehmet'in evlendikten sonraki ilk doğum günü

15 Mart  :Eve ilk yemekli misafirimizi kabul ettik

12 Nisan  :İlk komşu ziyaretine gittik

6 Mayıs  :Hıdrellezde piknik yaptık

11 Haziran  :Lunaparkta güzel bir gece geçirdik

1 Temmuz  :Mehmet'in maaşında artış

14 Ağustos  :Beraber ilk tatile çıkış

18 Eylül  : Birlikte konsere gittik

20 Kasım  :Hatice'nin evlendikten sonraki ilk doğum günü

19 şubat  :Hatice'nin çocuğumuza hamile kaldığını öğrenmesi....

....

...ve böylece devam ederek seneler geçti.

Seneler geçmişti ama artık bankaya da pek uğramaz olmuşlardı. Mutlu günler geride kalmış, hatta sık sık tartışır hâle gelmişlerdi. Bir müddet sonra tartışmalar da kesilmiş, neredeyse hiç konuşmaz olmuşlardı. Banka mı? Hesap cüzdanının nerede olduğu bir tarafa, varlığını bile unutmuşlardı.

İkisi de evlendiklerine pişmandı. Ortada aşk meşk kalmamıştı. En iyisi boşanmaktı. Zaten nasıl olup da evlendiklerini de anlamıyorlardı.

Hatice vaziyeti annesine açtı.

Annesi hiç itiraz etmedi:
"Tamam kızım" dedi, "en iyisini siz ikiniz bilirsiniz, artık dayanamıyorsanız boşanın. Ama dava açmadan evvel birşey yapmanı istiyorum. Evlendiğinizde size verdiğim evlilik hesap cüzdanı vardı ya, ona hiç para yatırdınız mı?"

Hatice çoktandır unuttuğu bir şeyi, hem de şu boşanma konuşmasında gündeme getiren annesine şaşkınlıkla baktı:

"evet?"

"Tamam" dedi annesi, "dava açmadan önce bankaya git, parayı çek ve hepsini harca. Anlattığın sefil evlilikten geriye hiçbir kayıt, hiçbir iz kalmamalı"

Annesi haklıydı. Eve döndüğünde Hatice bir saatini cüzdanı aramakla geçirdi ve nihayet buldu. Gardıropta çoktandır kullanmadığı bir pardösünün cebinde idi. Bankaya gittiği son gün havanın yağmurlu olduğunu hatırladı. Hangi yıldı? Kaç senedir giymiyordu bu pardösüyü? Başka bir soruyla kaç senedir gitmiyorlardı bankaya?

İçi burkuldu. Yatağın bir ucuna oturdu. Cüzdanı açmadan bir müddet baktı. Sonra açtı. Bir dakika geçmemişti ki okuduğu her satırda başka bir hatıra gözlerinde canlanmaya başlamıştı. Gözleri dolup da okuyamaz hale gelince cüzdanı kapattı, ağladı, ağladı.

Kocası akşam eve gelip de son zamanlarda hep yaptıkları gibi hiç konuşmadan yemeklerini yedikten sonra cüzdanı ona verdi ve annesinin kendisinden istediği şeyin aynısını o da kocasından istedi:
"Paranın tamamını çek ve hepsini harca. Madem boşanıyoruz, evliliğimizden geriye bir kayıt kalmasın."

Ertesi akşam Mehmet eve döndüğünde hesap cüzdanını Hatice'ye geri verdi.

Hatice cüzdanı aldı, parayı hakikatten çekip çekmediğini merak ediyordu. Para çekilmediği gibi, son satırda hesaba 1,000 lira yatırıldığı yazılıydı.

O defteri incelerken, kocası da onun yüzünü inceliyordu:
"Bu defter bana seni ne kadar da çok sevdiğimi hatırlattı Hatice'm, beni ne çok mutlu ettiğini ve sana ne kadar da ihtiyacım olduğunu."

Karı koca nemli gözlerle birbirlerine sarıldılar ve uzunca bir müddet öyle kaldılar.


-=()=- -=()=- -=()=-

Bravo o anneye, o kayınvalideye; eli öpülesi...

Şimdi öyle mi? Eskiden kız evden çıkarken "Sakın bir daha buraya dönme. Sen artık kocana emanetsin, bu eve ancak cesedin döner" denirdi. Koca da kocalığını bilir, eşine saygılı ve sevgi dolu olur, evin-evliliğin geçimini, evliliğin yükünü birlikte omuzlarlardı. O evlerde sıkıntılar, dertler olmaz mıydı?  Hiç olmaz mı! Fakat zorluklara katlanılırdı, hem de karı-koca birlikte.

Şimdi en ufacık bir olayda, olayın aslını bilmeden "Gel kızım, biz sana bakarız, o kocan olacak adama da gününü gösteririz"; "Boşver oğlum sana kız mı yok. Boşa gitsiné" demiyorlar mı? Böyle bir durumda evlilikler yürür mü? Yürüyen o evlilikte huzur kalır mı?

Şimdiki nesil tv dizilerindeki gibi sanıyor hayatı, evliliği... Her şey oyun gibi geliyor, zorluk görmeden fanusta büyümüş gençlere. Öyle olunca da bırakın fırtınayı ufacık bir rüzgarda bile devriliveriyor evlilik müessesesinin ayakta tutan direkleri...

Yuvalarınız sevgi dolu olsun efendim.


Kaynaklar: facebook dolaşımı
Etiketler: evlilik, cicim ayları, balayı, karı koca, çiftler, eşler, aşk, sevgi, mutluluk cüzdanı, evlilik defteri, banka hesabı, hesabı kapamak, akıllı kayınvalide, yapıcı, yıkıcı, ders vermek, görmüş geçirmiş, gelin-kaynana, eskiler, eski evlilikler, çocuklar, bebek, hamile, gebe kalmak, boşanmak, nafaka, yüz görümlüğü, mehir, mehr, muaccel, drahoma, 


BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.