8 Aralık 2012 Cumartesi

Otomobil markalarının anlamı nereden geliyor


Araba markalarının anlamı...


Anadol
Ford mrka şase ve motor kullanılarak üretilen Anadol Türkiye'de seri olarak üretimi yapılan ilk otomobillerdendir. Anadol ismi, halk arasında yapılan yarışma sonucunda finale kalan Anadolu, Anadol ve Koç arasından seçilmiştir. Günümüzde az sayıda kalan örnekleri klasik kabul edilmekte, meraklıları tarafından korunmakta ve hala kullanılmaktadır.

Audi
Amblemdeki dört yüzük araba birliği için bir araya gelip ittifak kuran dört firmayı simgelemektedir. Audi ismi, firmanın eski yöneticilerinden olan mühendis August Horch tarafından verilmiştir. Markaya kendi ismini vermeyen Horch bunun yerine Latince’deki karşlığı olan Audi’yi tercih etmiştir.

Cadillac 
Arabanın ismi; 18’inci yüzyıl başında meşhur otomobil sanayi kenti Detroit’i kuran Fransız kaşif Antoine Laumet de La Mothe ya da diğer adıyla Sieur de Cadillac’ın adından gelmektedir.

Chevrolet 
General Motors’dan ayrılan Durant, İsviçreli uzman Louis Chevrolet’yle ortaklık kurmuş ve şirkete de onun adını vermiştir. Şirketin logosu İsviçre bayrağındaki haç işaretinden gelmektedir.

Chrysler 
Walter Chrysler’in otomobil firması Maxwell Motor Company 1924 yılında Chrysler ismiyle bir otomobil modeli üretip piyasaya sürmüştür. Otomobil çok tutup da model ismi markanın önüne geçince şirketin adını Chrysler olarak değiştirmişlerdir.

Devrim
Devrim, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobildir. 1961 yılında 4 adet üretilen DEVRİM otomobillerinden sadece birisi günümüze ulaşmıştır. O da şu anda Eskişehir'de TÜLOMSAŞ Müzesi bahçesinde, özel olarak yapılan camlı garajda muhafaza edilmektedir ve halen çalışır durumdadır.



Ford
Kurucusu HENRY FORD un ismini almıştır. Mavi plaka üzerine süslü püslü harflerle yazılı Ford 1903 yılından bu yana kullanılmaktadır.

Honda
Honda’nın adı sahibi Soichiro Honda’dan gelmektedir.

Mazda 
Mazda Motor Corporation veya orijinal adıyla Matsuda Kabushiki-Kaisha, Hiroşima, Japonya temelli bir Japon otomobil markası. Mazda adı bilgelik ve akıl tanrısı olan Ahura Mazda’dan gelmekedir.

Mercedes
1900 yılında Avusturyalı girişimci Emil Jellinek araba devi Daimler’le bir anlaşma yapar. Yaptığı anlaşmaya göre Daimler 36 araba üretecekti ve bunların adı Jellinek’in 12’inci kızının adı olan Mercedes olacaktır. Hikaye böyle başlar...

Nissan
Nissan, Japon iş adamı Aikawa’nın 1928’de kurduğu şirketine verdiği Nippon Sangyo’nun kısaltmasıdır. Nippon Sangyo ‘Japon endüstrisi’ anlamına gelmektedir.

Opel
Opel ismini firmanın kurucusu olan “ADAM OPEL”den almaktadır. Opel, ilk zamanlar sadece dikiş makinaları üretiyordu. 1899 yılında araba üretmeye başlayan Opel, ambleminde tekerlek içinde şimşeğe yer vermiştir. Amblemdeki tekerlek güveni, şimşek ise hızı simgeler.

Seat
İspanyol’un (Spain) S’si SEAT'a ilham vermiştir. 1919'da kurulan firma 1931 yılına kadar Fiat-Hispania adı altında satılmıştır. 90'lı yılların başında VW ile birleşmesiyle amblemin üstüne prestij, ilericilik ve dinamikliği simgeleyen büyük S harfi yerleştirilmiştir.

Toyota
Sakichi Toyoda 1933’e kadar dokuma tezgahı üreten bir üreticidir. Daha sonra otomobil üretmeye başlayınca, söylenmesi daha kolay ve kulağa daha hoş gelen Toyota markası tercih edilmiştir.

Volkswagen 
Firmanın adı Almanca’da "Halkın arabası" anlamına gelmektedir.

Volvo 
Bir İsveç şirketi olan Volvo’nun adı Latince’de "Yuvarlanıyorum" anlamına gelen "volvere" kelimesinden gelmektedir.


Derleme bir yazıdır...


Yazının tamamı şurada--> http://www.babamonk.com/2012/02/otomobil-markalar-ne-anlama-geliyor.html#ixzz2ESLA1OHD

Etiketler: Otomobil, araba, araç, amblem, logo, marka, isim



BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.