Gazneliler ilk Müslüman Türk Devletleri’nden birisidir. Gazneliler'in en büyük ve değerli hükümdarlarından olan ve tarihte ilk defa "sultan" ünvanını alan Sultan Mahmud, İslamı yaymak için Hindistan’a onlarca sefer düzenlemişti. İşte bu seferlerden birinde çok şiddetli bir direnme ile karşılaşmış, zafer kazanacağından şüpheye düşmüştü. Tam bu zor durumda iken Allah’a şöyle yalvardı:
"Ey Rabbim, bu savaştan galip çıkarsam, aldığım bütün ganimetleri yoksullara dağıtacağım."
Savaşın sonunda Sultan Mahmud galip geldi ve çok kıymetli ganimetlere sahip oldu. Gazne’ye döndüklerinde elde ettikleri bütün ganimetleri yoksullara, muhtaçlara dağıtmaya başladı. Fakat bazı vezir ve komutanlar araya girip,
"Aman Sultanım ne yapıyorsunuz, bunca değerli ganimetler, altınlar, inciler fakir fukaraya dağıtılır mı? Hem onlar bunların kıymetini ne bilecek? Üstelik devletin hazinesinin bunlara ihtiyacı var" diyorlardı.
Sultan Mahmut bunu Allah’a verdiği sözün gereği olarak yaptığını, kendisi için bir adak olduğunu söyledi. Adamları yine itiraz ettiler:
"Efendimiz önemsiz olanları dağıtın, değerli olanları hazineye ayırın, bütün memleketin bunlara ihtiyacı var" dediler.
Sultan Mahmut’un kafasını karıştırdılar. O zamanda Gazne’de yaşayan, doğruyu ve hakkı kellesi pahasına söylemekten çekinmeyen âlim ve fâzıl büyük bir zat vardı. Sultan Mahmud onu çağırtıp durumu anlattı ve fikrini sordu. O büyük zat şöyle dedi:
"Sultanım bunda kararsızlığa düşecek bir taraf yok. Çok basit bir tercih karşısındasınız. Eğer Allah’a bir daha işiniz düşmeyecekse hemen adamlarınızın dediğini yapın, ganimetleri hazineye koyun. Ama Allah’a tekrar işiniz düşecekse verdiğiniz sözü tutun, adağınızı yerine getirin, ganimetleri yoksullara dağıtın."
Sizce Sultan Mahmud neyi tercih etmiştir? Alimin kellesini mi vurdurmuştur yoksa? Elbette ki hayır, büyük devlet adamlığı sözünün eri olmakla olur; gerçek alimleri dinlemekle olur. Ya şimdi?
30 Nisan 1030 tarihi Gazneli Mahmud Han'ın ölüm yıldönümüdür. Gazneli Mahmud Han, gerek iyi idaresi, gerekse hak severliği ve adaletiyle yüzyıllarca sevilmiş örnek devlet adamlarından biridir. Ayrıca bölgenin de bir nevi gurur simgesi olarak da bilinir.
Samanîler, Karahanlılar, Yunuslularla mücadele etmişlerdir. Gazneliler hiç şüphesiz en parlak dönemlerini Sultan Mahmud zamanında yaşadılar. Sultan unvanını ilk kullanan hükümdar olan Gazneli Mahmud, Hindistan'a 17 sefer yapmış, Hindistan'ın kuzey bölümlerine İslamiyet'in yayılmasını sağlamıştır.
Gazneli Mahmud, İslamiyet'in koruyuculuğunu yapan ilk Türk hükümdarı olmuştur. Bu yüzden Abbasi halifesi kendisine Sultan ünvanını vermiştir. İ'la-yı Kelimetullah* için durup dinlenmeden arka arkaya yaptığı seferler ile tevhidin bayrağını Hindistan içlerine kadar ulaştırarak tarihin kaydettiği ender komutanlardan biri olan Gazneli Mahmud'un, maddenin fatihi olduğu kadar mananın da fatihi olduğunu tüm Türk-İslam alemi kabul etmiştir. Her gece üzerindeki padişahlık elbisesini çıkartıp eski bir elbise giyerek sabaha kadar kulluk şuuruyla Rabbine yalvarıp yakararak namaz kıldığını ve kendini daima kusurlu görüp;
"Ben ne emreden sultan, ne büyük bir fatihim,
Bu dergaha yüz süren, zavallı bir fakirim.
Elimden, amelimden hiçbirşey hasıl olmaz
Ancak sen'in lütuf elin, inşaallah olur yarim."
diyerek Yüce Mevla'dan mağfiret dilemiştir. Gazneli Mahmud, kalabalık orduları sevk ve idarede muktedir, üstün bir kumandanlık kabiliyetine sahipti. Her türlü iklim ve tabiat şartlarına göre savaş usulü tatbik etmek, malzeme temin etmek, askeri birlikler yetiştirmekte de askeri bir dehası vardı. Hindlilere karşı iyi talimli okçu tümenleri kullanmış, maveraünnehir, harezm ve büveyhiler seferlerinde, bu ülkeler ordularının savaşmağa cesaret edemedikleri filleri ileri sürmüştü.
Otuz üç sene adalet ve muvaffakiyetle saltanat sürüp, 1030’da Gazne’de vefat etti. Gazne’deki türbesi pek mükemmel ve müzeyyendir. Ruhu şad olsun.
*Her türlü küfür ve şirke karşı Allah'ın varlığını, birliğini, İslâmın yüceliğini ve Kuran-ı Kerim' in üstünlüğünü savunmak anlamına gelir.
Derleyen: Yağız Gönüler
Kaynaklar:
İnternet derlemesi
http://gizlenentarihimiz.blogspot.com/2009/05/gazneli-sultan-mahmud.html
Etiketler: Verilen söz, sözünün eri olmak, Allah'a karşı gelmemek, sultan, Gazneliler, Sultan Mahmud, ulema, alim, ders, adak, tercih, seçenek, ganimet
0 yorum:
Yorum Gönder