24 Nisan 2013 Çarşamba

Facebook bağımlılığının zararları


Günümüzde sosyallik, arkadaşlık, dostluk, anlayışı değişti. Bugünlerde Facebook hesabınızın olmaması sosyal hayatınızın hatta hiç arkadaşınızın olmadığı anlamına bile gelebilir. Eğer bir hesabınız yoksa başarılarınızı, ilişkilerinizi ve tatil fotoğraflarınızı insanlarla paylaşabilecek bir alanınız yok demektir.

Günümüzde ‘Facebook’suz bir hayat ‘hastalıklı’ bir kişilik olarak düşünülse de aslında hayatımıza büyük bir zararı da var. bHer ne kadar ilkokul arkadaşlarımızı Facebook’ta bulmak eğlenceli gözükse de hepimiz bir gün kendimizi zamanımızı öldüren kara deliğin içinde buluyoruz. Peki buna bir son vermeli miyiz? Mashable, Facebook hesaplarını kapatmak için 8 neden sıraladı. Hadi okuyalım biz de:



1. Bilinçsiz bağımlılık
Facebook bağımlılığı sigara içme, alkol kullanma gibi diğer kötü alışkanlıklara benzemiyor. Çünkü bağımlısı olduğunuzun farkına bile varamıyorsunuz. Bir araştırmaya göre kadınlar günde 81 dakika erkekler ise 64 dakikasını Facebook’ta geçiriyor. Acı olan tarafı ise zamanın Facebook’ta nasıl geçtiğini anlamıyoruz bile...

2. Öz saygının yok olması
Aldığınız kilolardan şikayetçiyseniz bir de yeni ‘kilolu’ halinizin fotoğrafını Facebook’a koymayı deneyin. Bir araştırmaya göre Facebook kullanıcıları arkadaşlarının fotoğraflarına baktıkça kendilerine olan güveni azalıyor.

Araştırmaya katılan 600 kişiden yarısı arkadaşlarının fotoğraflarına bakarak vücutlarını kıskanıyor. Daha genç kullanıcılarda ise sosyal medya baskısıyla uyku problemleri, yeme bozukluğu, narsizm ortaya çıkabiliyor.

3. İş arayışı
Birçok araştırmaya göre iş verenlerin yüzde 90’ı başvuran adayların Facebook profillerini inceliyor. Başvuruların yüzde 69’u ise Facebook profillerindeki içerikten reddediliyor. Facebook hesabını kapatmak kesin çözüm olabilir ama bazı iş verenler ise Facebook’u olmayan birini psikopat olarak görüyor. İki ucu pis değnek yani...

Bulunduğunuz iş yerinizde yaptığınız masum paylaşımlar belki de sonraki işinize, müşterinize ya da işvereninize ters gelebilir. İyisi mi Facebook'tan log-off yapın ve kafanızı dinleyin.

4. Okul başvuruları
İşyeriniz için yapılan Facebook önerileri akademik hayatınız için de geçerli. Eğitim hayatınızın başındayken yapmış olduğunuz bir paylaşımın size mezuniyetiniz sırasında sorun çıkartıp çıkartmayacağını bilemezsiniz. Bir de şu şekilde düşünün, başvurunuz daha çabuk değerlendirilebilirdi, eğer ki sürekli olarak Facebook hesabını kontrol edenler işini aksatmasaydı.

5. Ayrılık acısı
Kötü bir ayrılık yaşadıysanız Facebook’unuzu kapatarak herkese büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Emin olun Facebook profilinizde paylaşacağınız acı dolu iletileri kimse görmek istemiyor. Kimsenin ilgisini de çekmiyor aslında, bıyık altından gülenlerin haricinde. Ayrıca eski sevgilinizi durmadan Facebook’tan takip etmeyi bırakarak onu daha çabuk unutabilirsiniz :)

6. Facebook kıskançlığı
Yine araştırmalara göre Facebook insanları kıskanç ve mutsuz yapıyor. Arkadaşlarınızın çoğunlukla sadece mutlu anlarını paylaşıyor olması sizi gerçek dünyadan uzaklaştırarak daha olumsuz düşünmeye itiyor. Sonuç ise kıskançlık ve mutsuzluk. Facebook’ta yaşanan kıskançlık, dedikodu ve akran istismarına da sebep oluyor.

7. Sınav zamanları
Erteleme öğrencilerin kanında vardır. Sınavlara çalışmaktansa Facebook'ta vakit geçirmek daha keyiflidir. Sonuçta da alınan düşük notlar...

Sınav zamanlarında hesabınızı dondurmak iyi bir yöntem olabilir. Böylece "Facebook'a bri bakıp çıkacam" diyerek saatlerce zamanınızı kaybetmemiş olursunuz.

Eğer kendinizi, Facebook hesabınızı kapatacak kadar cesur ve güçlü hissetmiyorsanız, güvendiğiniz bir arkadaşınıza Facebook hesabınızın şifresini verin. O da, şifrenizi değiştirsin ve sınavlarınız bitene kadar da size söylemesin :)

8. Özel hayatın mahremiyeti
Facebook ve mahremiyet mi? İkisi bir arada olmaz ki! Facebook'un en son güncellediği kullanım şartları dahi insanın hesabını kapatması için yeterlidir. Fakat buna rağmen yine de kullanmaktan kendimizi alıkoyamayız. Herhangi birisi sizin hakkınızdaki bilgiyi, neleri sevip neleri sevmediğinizi, arkadaşlarınızla geçirdiğiniz anlara ait özel fotoğrafları, gittiğiniz gezdiğiniz yerleri basit bir internet taraması ile rahatlıkla öğrenebilir. Yüklediğiniz resimleri, videoları, paylaştıklarınızı sildiğinizde de sakın bunların internet ortamından tamamen silindiğini zannetmeyin. Bir çok kişinin başı, yükledikten sonra sildiği fotoğraflar yüzünden derde girmiştir. Fotoğrafları görenler, paylaşımları okuyanlar bilerek ya da bilmeyerek aslında bunların çoğaltılmasına, yayılmasına; en azından kendi bilgisayarında yedeklenmesine sebep olmaktadırlar. Kendi yüklediğinizi silebilirsiniz ama herkesin bilgisayarındaki kopyalarını yok edemezsiniz.


Sonuç olarak kısaca; hayatınızda Facebook olmazsa, fotoğraflarınız, videolarınız, düşünceleriniz, çalışmalarınız ve fikirleriniz sizindir, sizin olmaya devam eder. Başkalarının olası zararlı erişimlerine karşı korumalıdır. Fakat bunları Facebook'a koyduğunuz anda artık onlar sadece size ait değildir ve başkalarının inisiyatifine açık hale gelmiştir.


Kaynak: http://mashable.com/2013/01/28/reasons-deactivate-facebook/ 
Etiketler: Facebook kullanımı, Facebook'un zararları, Facebook'tan korunma yolları, mahremiyet, vakit kaybı, boşa geçirilen zaman, paylaş paylaş paylaş, nereye kadar, 




Kaynağından alıntı: 


1. Unconscious Addiction
Facebook is habit forming. Much like any other addictive substance, it's completely plausible to get hooked on social networking, one study claims. But unlike smoking or other dangerous activities, it's much harder to notice the backlash from Facebook addiction, meaning you might not even know just how hooked you are. On average, women spent 81 minutes per day Facebooking, and men spent 64 minutes.

Mashable business reporter Seth Fiegerman points out Facebook is like a credit card -- it encourages you to overspend in time what you may not have. It's wiser to avoid it now than realize the lost resources later on.

2. Low Self-Esteem
As if you haven't punished yourself enough for that holiday weight gain, leave it to Facebook to make you feel worse.

One study shows that Facebook users (especially females) feel more body conscious by looking at friends' online photos. More than half of the 600 study participants said that looking at others' online albums left them wishing for the same body or weight as the person pictured--creating more negative feelings than a fashion magazine might stir up. The study added that younger users were more likely to develop eating disorders because of the pressures of social networks.

Other studies have proven that younger Facebook users are even open to increased narcissism, agressive behavior and sleeping problems.

3. The Job Hunt
The job search may be the most contested reason for deactivating one's Facebook account. Though studies have shown 90% of job recruiters will use a candidate's profile as part of the screening process, those same studies indicate 69% of those recruiters have rejected a candidate based on the content they saw.

Other studies have shown that employers may believe a person not on Facebook is a psychopath, although that's one of the most extreme conclusions.

While you might not think your profile is in the realm of scandalous, you never know which small no-nos might trigger a company's reconsideration. You can always let your potential employer know that you had a Facebook, but deactivated it to spend more time in the real world than the online. That sentiment alone could communicate that you aren't a Facebook addict, that you will ultimately be more productive at work.

Finally, if you're having a hard time getting a job, logging off Facebook will help your ego: You won't have to read about Becky's new job, in which she gets to "play with puppies and meet the President."

4. Applying To Colleges
Much like applying to jobs, similar rules apply for college applications. You don't want your 10th grade mistakes to shape the rest of your educational opportunities.

Bonus: You'll notice the application process goes by a lot faster without a Facebook interruption every five minutes.

5. The Breakup
If you're going through a breakup, do us all a favor and get off Facebook. No one wants to read your Taylor-Swift-fueled, bitter statuses claiming to be "over it." Clearly you're not. And trust us, no one is believing your post-breakup albums of "girls night awesomeness" either, so instead of looking pitiful, opt for mature.

Then after the messy breakup is over, you'll be able to forget your ex that much faster -- without stalking him or her. They don't say "ignorance is bliss" for no reason.

6. Facebook Envy
No surprise here, but Facebook breeds jealousy, a new study shows. Most people use the social network to post celebratory moments -- forget the bad stuff. Reading a continuous stream of other people's happy moments can almost directly correlate to feeling negative about yourself, as well as comparing your accomplishments to others.

Furthermore, Facebook envy also bolsters gossip and online bullying, which can only make those involved feel worse. Deactivate and feel less pressure about creating a life of online coolness.

7. Exam Time
Procrastination is in a student's blood. Whether it's studying for a math test or the MCATs, a biology quiz or the Bar, any student can become easily distracted by Facebook, potentially leading to lower test scores.

Deactivating your account during test time makes it that much harder to refresh your news feed, aka slack and lose focus -- since it will seem like the majority of the world is out enjoying themselves (even though they're probably procrastinating, too).

If you feel like you don't have the willpower to stay off the site even after deactivating, ask a trustworthy friend to change your password and keep it out of your hands until you're done hitting the books.


8. Privacy
Privacy is always a huge concern for web users. But Facebook's ever altering data policy should be reason enough to consider logging off.

Features like graph search render all your likes and dislikes available to anyone who can navigate a search bar. Marketers have access to significant details of your life, as well, which should make you at least slightly uncomfortable. And while you can delete pictures or statuses, nothing ever dies on the Internet. Just ask Katie Couric, whose party pictures were downloaded and used against her, or the girl whose Facebook status about President Obama lead to a federal investigation.

Without Facebook, your pictures, thoughts, work and ideas remain your own, inaccessible by potentially harmful intentions.


..


BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.