15 Nisan 2013 Pazartesi

Yorgunluğunuzun sebepleri bunlar olabilir


Yorgunluğunuzun sebepleri bunlar olabilir

Yeterince yemek yememek: Az yemek yemek yorgunluğa neden olur, fakat yanlış yiyecekler de problem oluşturabilir. Dengeli beslenmek kan şekerinizin normal düzeyde olmasına yardım eder ve kan şekeriniz düştüğünde kendinizi güçsüz hissetmenizi önler. Bu nedenle her sabah mutlaka kahvaltınızı yapın ve her yemekte protein ile karmaşık karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmeye çalışın. Aynı zamanda gün boyunca enerjinizi korumak için yemek yiyin ve bir şeyler atıştırın.

Anemi: Kansızlık çoğu insanda görülen başlıca yorgunluk nedenlerinden biridir. Demir eksikliğinin yol açtığı kansızlık için demir takviyesi alabilir ve yağsız et, karaciğer, fasulye ile zenginleştirilmiş tahıl gibi demir bakımından zengin gıdalar tüketebilirsiniz.

Depresyon: Depresyonunun duygusal bir bozukluk olduğunu düşünebilirsiniz, ancak birçok fiziksel belirtiye de yol açabilir. Yorgunluk, başağrısı ve iştah kaybı en yaygın olan belirtiler arasındadır. Kendinizi birkaç haftadan beri yorgun ve halsiz hissediyorsanız bir doktora gidin. Depresyon psikoterapi ya da ilaç tedavisine iyi yanıt verir.

Uykusuzluk: Geceleri az uyumanız gün boyunca kendinizi yorgun hissetmenize neden olur. Bu durum konsantrasyonunuzu ve sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Yetişkinlerin her gece 7-8 saat uyumaları öneriliyor. Belirli bir saatten sonra dizüstü bilgisayarınızı, cep telefonunuzu yatak odanızda bulundurmayın ve televizyon izlemeyin. Uykuya hazırlık için ılık bir duş alabilirsiniz. Bunlar da işe yaramıyorsa doktordan yardım alın.


Uyku apnesi: Bazı insanlar yeterince uyuduklarını düşünürler. Ancak uyku apnesi hastalığınız olabilir. Bu sorun gecenin bir yarısında nefesinizin kesilmesine yol açar ve uykunuz her bölündüğünde birkaç dakika uyanık kalmanız anlamına gelir. Ancak siz bunun farkına varmayabilirsiniz. Sonuç olarak uykunuzu yeterince alamadığınız için kendinizi gün içinde yorgun hissedersiniz.

Hipotiroidizm: Tiroid boynunuzun dibinde yer alan küçük bir bezdir. Metabolizmanızı (yediğiniz yiyeceklerin enerjiye dönüştürülme hızını) kontrol eder. Tiroid beziniz normalin altında çalışıyorsa metabolizmanızın hızı da yavaşlar, kendinizi halsiz hissedersiniz.

Gizli idrar yolu enfeksiyonu: Farkında olmadığınız bir idrar yolu enfeksiyonunuz varsa sık sık tuvalete gitme ihtiyacı ile idrar yaparken yanma hissedersiniz. Fakat enfeksiyon her zaman kendisini açık belirtilerle göstermez. Bazı vakalarda, yorgunluk bunlardan biridir. Basit bir idrar testi idrar yolu enfeksiyonu geçirip geçirmediğinizi ortaya çıkarır.

Dehidrasyon: Yorgunluğunuz susuz kaldığınızın bir göstergesi de olabilir. İster dışarıda çalışın isterseniz masa başında vücudunuzun iyi çalışmak ve kendisini serin tutmak için suya ihtiyacı vardır. Susadığınız zaman susuz kalmışsınız demektir. Gün boyu su içerseniz idrarınızın rengi de açık olur. Saatte en az 2 bardak su için ya da planlı bir fiziksel aktiviteye başlamadan önce daha fazla içmelisiniz. Egzersiz yaparken biraz daha su içtikten sonra egzersizin ardından 2 bardak daha su içmelisiniz.

Kalp hastalığı: Evi temizlemek, yemek yapmak gibi günlük aktiviteler sırasında yorgunluk ortaya çıkıyorsa, bu durum kalbinizin artık uzun süre iyi çalışamayacağı anlamına gelir. Kardiyoloji uzmanını başvurun. Yaşam tarzınızdaki değişiklikler, ilaç tedavisi ve sağlığa yararlı, tedavi edici prosedürler kalp hastalığınızı kontrol altında tutabilir.

Vardiyalı işlerden kaynaklanan uykusuzluk: Geceleri çalışmak ya da vardiyalı çalışma sistemi vücudunuzun biyolojik saatini kesintiye uğratır. Uyanmanız gerektiğinde kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Gün boyunca uyku bozukluğu sorunuyla mücadele edersiniz. Dinlenmeye ihtiyacınız olduğunda dışarıdan güneş ışığı girmesini mümkün olduğunca engelleyin. Odanızı çok sıcak tutmayın ve odanın sessiz olmasına özen gösterin.

Gıda alerjileri: Bazı tıp adamları gizli gıda alerjilerinin insanları uykulu yaptığına inanıyor. Eğer yorgunluğunuz yemekten sonra artıyorsa, yediğiniz bir yiyeceğe karşı hafif bir müsamahasızlığa sahip olabilirsiniz. Bu durum kaşıntıya, kızarıklığa yol açmaz, sadece yorgun hissetmenize neden olur. Bunu anlamak için gıda alerji testi yaptırabilirsiniz.

Kafein yüklemesi: Kafein ölçülü olarak tüketildiğinde uyanıklığı ve konsantrasyonu geliştirir. Ancak çok fazla kafein kalp atışını, kan basıncını ve sinirliliği artırır. Araştırmalar fazla kafeinin bazı insanlarda yorgunluğa da yol açtığını göstermiştir. Kahve, çay, meşrubat, çikolata ile kafein içeren ilaç tüketiminizi dereceli olarak azaltın. Aniden keserseniz ters etki yapar ve daha çok yorgunluk hissedersiniz.

Kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyalji: Yorgunluğunuz 6 aydan daha uzun süredir devam ediyorsa ve günlük aktivitelerinizi engelleyecek kadar şiddetliyse kronik yorgunluk sendromu veya fibromiyalji probleminiz olabilir. Her ikisi de çeşitli belirtilere sahipken ısrar eden ve açıklanamayan yorgunluk bunlardan biridir. Bunun hızlı bir tedavisi yok, ancak hastalar daha iyi uyumanın yollarını öğrenerek ya da hafif egzersizler yaparak hastalığın etkilerini biraz hafifletiyor.

Makul bir yorgunluk için hızlı çözüm: Eğer ilaçlardan kaynaklanmayan dayanabilecek kadar bir yorgunluğunuz varsa çözümü egzersiz olabilir. Araştırmalara göre sağlıklı fakat yorgun yetişkinler egzersiz programından önemli derecede enerji takviyesi alıyorlar.

Kaynak: gazeteler
Etiketler: yorgunluk, bıkkınlık, tedavi, çare, yorgunluğun sebebi, 

BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.