Mustafa Kemal Gibi Düşün
Norveç halkı tarafından yaygın bir şekilde kullanılan "Mustafa Kemal gibi düşün" diye bir deyim olduğunu biliyor muydunuz?
Bize ait değerlerin Norveç halkı tarafından benimsenip, özdeyiş halinde kullanılması çok anlamlı değil mi? Bu anlamlı özdeyiş ile,
"Gerçekleştirilmesi çok zor olan konuların bile azim ve irade ile başarılmasının mümkün olabileceğini düşün ki, hedefine varabilmek için büyük gayret ve çabaları göze alabilesin" diye ifade edilmektedir.
Bu özdeyişin içinde gizli olan anlam, ATATÜRK'ün ne zor şartlarda, olması imkansız gibi görülen hedefleri belirlemiş, kendisi bunları özümsemiş ve halkına da benimseterek mücadele gücünü artırmıştır. ATATÜRK bu hedefleri gerçekleştirmek için eldeki kısıtlı imkanları en iyi şekilde kullanmış ve en olumsuz şartlarda bile ümitsizliğe düşmeden mücadele etmiş ve hedefe ulaşmıştır. Bu özdeyiş, mücadele gücünü çok güzel anlatan bir ifade olması açısında önemlidir.
Türk milletinin de ATATÜRK'ün yaptıklarını örnek alıp bugünün zor şartlarından çıkış yollarını bulması gerekmektedir. Yani bütün Türk Milleti top yekun "MUSTAFA KEMAL GİBİ DÜŞÜNMEK" zorundayız.
Topluma mal olmuş bazı olumsuz deyimler vardır:
"Biz adam olmayız."
"Ne var ki, ne ile yapacağız."
"Türk insanının aklı kötülüğe çalışır."
"Bana dokunmayan yılan bin yaşasın."
"Adam sende, dünyayı ben mi düzelteceğim."
"Rüşvet, Ahlaksızlık, yolsuzluk diz boyu."
"Siyaset kirlenmiş, siyasilerin hepsi kendi menfaatini düşünüyor."
"Bu bürokrasi ile hiçbir iş yapılamaz."
"Derin devlet müdahale eder, demokratik düzen çalışmaz."
"Adalet ve hukuk yok."
"İnsana saygı, insan haklarına duyarlılık kalmamış."
"Bizim gücümüz yok ki ne ile ekonomik kalkınma sağlayalım."
"Dış yardımlar olmasa biz ayakta kalamayız."
Gibi olumsuz düşünceleri mazeret göstererek, iyileştirme yönünde hiçbir çaba içinde olmazsanız; kalkınmanın, güçlenmenin ve gelecek nesillere daha mutlu yaşayabilecekleri bir ülke bırakmanın
imkanını bulamazsınız.
Mustafa Kemal ATATÜRK "Elindeki gereçleri beğenmeyen, eser meydana getiremez" demektedir. O halde; "mevcut şartları var kabul edip, bu imkanları en iyi şekilde nasıl kullanırım" diye düşünmek ve kendimize büyük hedefler belirleyerek zor şartlarda başarılı olmak zorundayız.
Pozitif düşündüğümüz zaman; elimizde azımsanmayacak kadar önemli değerler olduğunu göreceğiz ve bunları harekete geçirdiğimiz zaman başaramayacağımız hiçbir güçlük yoktur. Önemli olan; kaynakları tam ve verimli bir şekilde kullanarak, belirlenen hedeflere kararlılıkla yürümektir.
Önemli bir
"yetişmiş işgücü kaynağımız",
"altyapı yatırımlarımız",
"madenlerimiz",
"enerji kaynakları ve tesislerimiz",
"Üretim tesislerimiz",
"Turizm tesislerimiz ve beldelerimiz",
"Köklü bir kültürümüz",
"eğitimli, yeniliğe açık genç nüfusumuz",
"Gelişmeye açık ekonomik gücümüz",
"iş yaratma imkanlarımız",
"siyasal etkinliğimiz",
"manevi gücümüz ve dini inancımız",
"sosyal dayanışma alışkanlıklarımız",
"demokrasi geleneğimiz",
"dil, din, bayrak ve vatan birliğimiz",
"geniş tarım alanları ve iklim şartlarımız",
"geniş ormanlık alanlarımız",
"kara, deniz ve hava ulaşım imkanlarımız"
ve daha birçok değerlerimiz ile Avrupa'nın (Rusya hariç) en geniş ülkesi ve 74 milyon nüfusu ile güçlü bir ülke olduğumuzu unutmayalım.
Türkiye'nin ihtiyacı, "Mustafa Kemal gibi düşünmek" bu imkanları seferber edecek güçlü yöneticilerin yönlendirmesi ve çağdaş uygarlık seviyesine taşımasıdır.
Kaynak: internet dolaşımı
Etiketler: zor şartlar altında, kendimize güvenmek,
0 yorum:
Yorum Gönder