16 Nisan 2013 Salı

Saçma sapan yasaklar...


Saçma sapan yasaklar...


Fransa’da kadınların pantolon giymesini yasaklayan kanunun kaldırılması için nihayet harekete geçildi. Kadın Hakları Bakanı Najat Vallaud-Belkacem, kadınların erkekler gibi giyinmesini engellemek için 17 Kasım 1800 yılında getirilen pantolon yasağının kaldırılması için önemli bir adım attı. Halen yürürlükte olan yasaya son 30 yılda fazla uyulmamasına karşın yasa halen yürürlükte bulunuyor.

Fransa’daki bu gelişme akıllara dünyanın dört bir yanındaki tuhaf kanunları getirdi.

Ünlü yazar, Richard Happer "The Law is an Ass" isimli kitabında dünyanın en tuhaf 250 yasasını derlemiş. Örneğin Kuzey Kutbu yakınlarındaki Longyearbyen adasında ölmek yasak. Çünkü aşırı soğuk nedeniyle cesetler bozulmuyor ve adanın mezarlığında yeni cesetler için yer açılamıyor. Dolayısıyla ölümcül hasta olanlar doğrudan anakaraya gönderiliyor.

Singapur'da sakız çiğnemenin cezası 1992 yılından beri hapis. Bunun tek istisnası nikotin sakızları. Sigara içen kişiler bu sakızları doktor reçetesiyle eczaneden alabiliyor.

Brunei, Endonezya ve Malezya'da durian meyvesi çok seviliyor ancak otobüslerde, metrolarda, otellerde ve havalimanlarında bu meyvenin tüketilmesi yasak çünkü çok fena kokuyor.

Danimarka'da bir restoranda yemek yediğinizde tam olarak doymadıkça hesap ödemek zorunda olmadığınızı biliyor muydunuz?

İngiltere'ye gidiyorsunuz ve havaalanında görevlinin valizinizi biraz fazla karıştırdığını düşünüyorsunuz. Şikayette bulunmaya sakın kalkmayın zira bu ülkenin yasalarına göre böyle durumlarda şikayet sürecinin bir ay önceden başlatılması gerekiyor.

Tüm dünyada sumo güreşiyle tanınan Japonya'da şişman olmak yasak. Birçok Japon da bu yasağa uyuyor. Ülkede obezite oranı sadece yüzde 5. Ancak bu durum Japon milletvekillerinin 2009 yılında bel çevresi ölçüsüne bir sınırlama getirmesine engel olamadı.

Birçok kişinin ilginç cinsel tecrübeler için adres bellediği Tayland'da insanların iç çamaşırı giymeden evden çıkması yasak. Ayrıca üzeriniz çıplaksa otomobilinizin direksiyonuna da oturamazsınız. Tayland bahtının üzerine basamazsınız. Kraliyet ailesini aşağılamayı ise aklınızdan bile geçirmeyin.

Kenya'da Masai Mara halkı için soyunmak serbest, yabancılar için ise yasak. Dolayısıyla safarideyken sıcak basar da üzerinizi çıkarmaya kalkışırsanız bir daha düşünmenizi tavsiye ederiz.

Danimarka'da otomobilinizi çalıştırmadan önce altında uyuyan bir çocuk var mı diye bakmak zorundasınız. Öte yandan olur da burada hapis cezasına çarptırılırsanız kaçmak serbest.

İsviçre'de bir apartmanda yaşıyorsanız akşam 10:00'dan sonra sifon çekmek yasak.

Trinidad Tobago ve St. Lucia'ya giderken kamuflaj pantolonu giymemeye dikkat! Zira insanların askerleri ve diğer yetkilileri taklit etmesi yasak.

İngiltere'de 1986'da kabul edilen "Uzay Yasası" gereği ülke uzaylıların işgaline uğrarsa Dışişleri Bakanı orantılı güç kullanarak bu işgali savuşturma hakkına sahip. Ancak eğer uzaylıların "işgal izni" varsa o zaman iş değişiyor. Bu durumda "uzay nesneleri"ni kullanmak tamamen yasal hale geliyor.

İçki tüketimiyle ilgili her yerin yasası kendine göre. ABD'de örneğin St. Louis'de sokakta oturarak bira içmek yasakken, Chicago'da ise ayakta içmek yasak. Topeka'da çay fincanında şarap servis edilemiyor, Cleveland'da ise birden fazla kişinin aynı viski şişesinden içmesi yasak. Ama en ilginci Kanada'nın Saskatchewan şehrindeki yasak olmalı: Birahanede su içemezsiniz!

Çek Cumhuriyeti'nde taksimetrelerin üç kademesi var. Bu ülkeye gittiğinizde şoför sayacı birinci kademeye ayarladıysa sorun yok, ikinci kademeye ayarladıysa bizi kazıklamaya çalışıyor olabilir. Ancak eğer üçüncü kademeye ayarladıysa panik yapmaya başlayın zira ülke yasalarına göre bu kademe sadece nükleer patlamalar sonrası kullanılabiliyor.

Endonezya’da şeriat kurallarının uygulandığı Ace eyaletinde kadınların motosiklette erkeklerin arkasında bacaklarını açarak oturması yasaklanıyor. Lhokseumawe Belediye Başkanı Sueydi Yahya, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Kadınlar motosiklette bacaklarını açıp oturmamalı. Çünkü bu erkek sürücüyü kışkırtabilir. Dahası bu yasakla kadınlar istenmeyen bir durumdan da kurtulabilir" dedi. Yahya, "Burada şeriat var. Kadınların bacaklarını açarak oturması caiz değildir" diye konuştu.

Ace’de yerel yöneticiler daha önce kadınların dar pantolon giymesini yasaklayan, zina yapanların taşlanmasını ve eşcinsellerin kırbaçlanmasını öngören yasaları kabul etmişti.

Yasaklar özellikle de kadınlara uygulanan yasaklar deyince akıllara çeşit çeşit uygulamalar geliyor. Örneğin Suudi Arabistan’da kadınların oy vermesi yasak. Son olarak belediye seçimleri öncesinde bir kadının dava açmasıyla yasak gündeme gelmişti.

Suudi kadınların araba kullanmaları da yasak. Bu yasak karşısında birçok kadın grubu zaman zaman eylemler düzenliyor. Son olarak geçen yıl Haziran ayında ülke genelinde bir araba kullanma kampanyası düzenlenmişti. Necla Hariri isimli eylemci de yasağı protesto etmek için dört gün boyunca Cidde sokaklarında araba kullanmıştı.

Suudi Arabistan’da kadınların erkek vasilerinin izni olmadan ülke dışına çıkmaları da yasak. Ülkeden çıkabilmek için kadınların ilk olarak vasilerinden izin alması gerekiyor. Bu yasak o kadar ilerledi ki erkeklerin cep telefonlarına sorumlu oldukları kadınların ülke dışına çıkması halinde mesaj gönderilmesi bile söz konusu oldu. Bu yeni uygulama büyük tartışma yarattı.

Elbette bu yasaklar sadece Suudi Arabistan’a özgü değil. Örneğin Hindistan’ın Sunderbari köyünde kadınların cep telefonu kullanması yasak çünkü "telefonların sosyal yapıyı yozlaştırıyor". Cep telefonu kullanırken "yakalanan" genç kızlara 10000 rupi (yaklaşık 328 TL), evli kadınlara ise 2000 rupi (yaklaşık 65 TL) ceza verilmesi öngörülüyor.

Cezayir’de de Ramazan ayında sigara içmek yasak. Hatta geçtiğimiz aylarda Lübnan’ın tanınmış Hıristiyan şarkıcılarından Yara, bindiği takside sigara içmek istediği için karakolluk olmuştu. Oruç tutan Cezayirli şoför, öfkeli bir şekilde şarkıcıdan sigarayı söndürmesini istemiş, Yara bu isteği yerine getirmeyince şarkıcıyı karakola götürüp şikayette bulunmuştu.

Mısır’da bir din adamı kadınların muz, havuç, kabak, salatalık gibi yiyeceklere dokunmasını ‘yasakladı’. Şeyh, bunların erkek cinsel organına benzediğini ve cinsellik düşünmeye neden olabileceğini iddia etti.

Somali’de El Şebab hareketi sevilen bir yiyecek olan "sambusak"ı (sebze, peynir ya da etle doldurulmuş bir tür muska börek) yasakladı. Gerekçe şeklinin Hıristiyanlık sembolüne benzemesi.

Yasaklar deyince İran’ı da unutmak olmaz. Son olarak geçen hafta İran meclisi ülke genelinde ezan okunurken uçakların uçmasını yasakladı. Meclis Kültür Komitesi Başkanı Ali Tahiri, "Yeni kararnameye göre, uçakların ezan okunması sırasında özellikle de sabah ezanı saatlerinde uçması yasaktır" dedi. Havacılık Kurumu Başkanı Hamid Rıza Pehlevani ise uçakların sabah ezanından yarım saat sonra kalkabileceğini, böylece yolcuların "dini vecibelerini yerine getirebileceğini" söyledi.

Ama İran’ın yasakları bununla da sınırlı değil. Kadınların dar pantolon giymesi, erkeklerin jöle sürmesi, köpek beslemek ve gezdirmek, kadınların erkeklerin futbol maçlarını stadyumlarda hatta sinema salonlarında bile izlemeleri yasak.

Teknoloji de İran’ın yasaklarından nasibini alıyor. Google’a girmek, Gmail ya da Hotmail’den e-posta hesabı kullanmak, interneti fazla kurcalamak yasak. Türkiye’de de bir dönem olduğu gibi YouTube’a girilemiyor. Vatandaşların devletin kurduğu video paylaşım sitesi Mehr’le yetinmeleri isteniyor.

Çizgi film The Simpsons ve Barbie bebekler de yasaklı. Çocuk ve Genç Yetişkinlerin Entelektüel Gelişimi Enstitüsü’nün bu kararı alırken amacı, Batı kültürünün teşvik edilmesini önlemek.

Teknoloji yasaklarının bir başka adresi de Çin. Burada da özellikle Batılı ülkelerin sosyal medya sitelerine girmek yasak. Bu nedenle Çinlilerin kendilerine ait bir Twitter’ı, bir de Facebook’u var. Çin’deki yasaklar zincirinin kapsama alanında televizyon dizileri de var. Yabancı dizilerin yerli uyarlamalarının üretilmesi yasak. Ayrıca tarihi konuları işleyen dizilerde şaka ve güldürüye yer yok. Çin hükümeti ayrıca, dizilerde "aşırı" ölçülerde aile kavgası içeren senaryoları da yasakladı.

Kaynak: gazeteler
Etiketler: yassah hemşerim, yasaklar, yassak, yassah gardeşim

BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.