15 Nisan 2014 Salı

Bir sağlık kaynağı, mucize bitki Goji Berry (Kurt Üzümü)




Goji Berry, Wolf Berry (Kurt Üzümü) ya da kısaca Goji "Uzun Ömür Meyvesi" olarak adlandırılır. İçerisinde ana molekül olan polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin uğratacağı zararlara ve erken yaşlanmaya karşı vücudumuzu korur. Vücudumuzdaki on trilyondan fazla hücre her an serbest radikallerin saldırısına maruz kalmaktadır. Bu zararlı çevresel ajanlar canlı hücrelerin yenilenme hızından daha hızlı bir şekilde yıpranmasına ve yaşlanmanın daha hızlı gerçekleşmesine neden olurlar.

Goji, hipofiz bezinden salgılanan insan büyüme hormonu (hCG) salınımını arttırır. hCG'nin vücudumuz için bir çok faydası vardır. Vücut yağ oranını azaltır, uyku düzensizliklerini engeller, hafızayı güçlendirir, iyileşme hızını arttırır, cinsel istek ve gücü düzenler ve vücuda daha genç, diri bir görünüm kazandırır.

Asya'da yapılan bir anti-obezite çalışmasında, hastalara sabah ve öğleden sonra Goji verilmiştir. Bir çok hastanın belirgin bir biçimde kilo verdiği görülmüştür. Bir başka çalışma ise Goji içerisindeki polisakkaritlerin alınan gıdaları yağ şeklinde depolanması yerine enerjiye dönüştürdüğünü göstermektedir.

Asya'nın en etkili adaptojenleri arasında sayılan Goji, egzersiz toleransınızı, gücünüzü ve dayanıklılığınızı arttırır. Özellikle hastalık sonrası nekahat döneminde ortaya çıkan bitkinlik, halsizlik şikayetlerini ortadan kaldırır.

Hemen hemen her dört yetişkinden birinde yüksek tansiyon değerleri gözlenmektedir. Kontrol altında tutulmayan yüksek kan basıncı zamanla inme (felç), kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle 'sessiz katil' olarak adlandırılır. 1998 yılında yapılan bir araştırma, Goji içerisinde çokça yer alan polisakkaritlerin kan basıncı yükselmelerini belirgin bir biçimde önlediğini göstermiştir.

Germanium (Germanyum) maddesi kanser önleyici özelliği ile bilinmektedir. Germanium içeren yeryüzünde bu güne kadar tespit edilmiş tek bitki Gojidir. İçerisindeki özel polisakkaritler ve antioksidan maddeler kansere neden olabilecek genetik değişimlerin gerçekleşmelerine engel olur.

Bazı bilim adamları özellikle karaciğer kanserlerinden korunmada Goji'nin etkili olacağına inanmaktadır. Bu karaciğerin vücuttaki en önemli detoksifiye edici (zehirden arındırıcı) organ olması nedeniyle önemlidir.

Goji bir sesquiterpene olan ve kalp ile kan basıncı ayarlamalarına yardımcı olan cyperone içerir. Anthocyanin maddesi ise kalp damarlarının dayanıklılığını arttırır.


Goji, kolesterol seviyelerini düşüren beta-sitosterol maddesi içerir. Ayrıca antioksidanları sayesinde kolesterolün oksidasyonunu ve damar duvarında plak oluşturmasını engeller. Goji içerisindeki flavonoidler ise atar damarlarınızın açık kalmasını ve elastikiyetinin korunmasını sağlar.

Goji tüm Asya'da uzun süredir insomnia (uykusuzluk) doğal tedavisinde kullanılmaktadır. Yaşlılar üzerinde yapılan bazı tıbbi araştırmalarda, Goji alan tüm hastalarda uyku kalitesinde iyileşme bildirilmiştir.

Uzun yıllardır Çin'de erişkin diyabet tedavisinde kullanılan Goji'nin polisakkaritleri sayesinde kan şekerini ve insülin cevabını düzenlediği görülmüştür. İçeriğinde yer alan betain maddesinin de özellikle diabet hastalarında sıkça görülen karaciğer yağlanması ve damar rahatsızlıklarını önlediği bilinmektedir.

Modern bilimsel çalışmalar Goji'nin kandaki testosteron seviyesini belirgin bir şekilde arttırarak her iki cinste de cinsel gücü arttırdığını göstermektedir.

Geleneksel Çin tıbbında baş ağrısı ve sersemlik hissinin böbrek Yin ( yaşam özü) ve Yang (fonksiyon) yetersizliğinden kaynaklandığına inanılır. Goji Yin/Yang dengesinin ayarlanmasında en çok kullanılan bitkidir .

Çin'de tarih öncesi zamanlardan beri Goji meyveleri bazı görme problemlerinin giderilmesinde oldukça popülerdir. Modern Çin bilim adamları Goji'nin karanlığa uyum süresini belirgin olarak kısalttığını bulmuşlardır. Ayrıca az ışıklı ortamlarda da görüş kalitesini arttırır. Düzenli olarak Goji yiyen hastalarda görüş alanındaki siyah noktalarda belirgin azalma saptanmıştır. Goji içerisinde yer alan güçlü antioksidan karotenoidler sayesinde makula dejenerasyonu ve katarakt engellenebilir.

Atalarımızdan miras kalan tüm özelliklerimizin bulunduğu şablonumuz olmasının yanı sıra vücudumuzdaki on trilyon kadar hücrenin yenilenmesi gerektiğinde, sağlıklı ve aslına uygun kopyasının üretilmesini sağlar. Kimyasallar, kirlilik ve serbest radikallere maruz kalan DNA hasarlanır ve kırılabilir ve sonuç olarak genetik (kalıtsal) mutasyonlara, kansere ve hatta ölüme sebebiyet verebilir. Goji'deki betain ve ana molekül olan polisakkaritler hasarlı DNA'nın tamiri ve restorasyonunu gerçekleştirir.

Serbest radikallerden olan süperoksit'in hastalıkların oluşumu ve ilerlemesinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Süperoksit vücutta bulunan süperoksit dismutaz enzimi sayesinde etkisiz hale getirilir.

Ancak bu enzim yaş ile birlikte azalmaya başlar. Ayrıca günlük yaşamın ortaya çıkardığı stres vücudun bu enzimi yeterince üretmesini baskılayarak hastalıklara karşı var olan direncin düşmesine neden olur. Goji alımının süperoksit dismutaz enzim değerlerini %40 oranında arttırdığı ispatlanmıştır.

Yapraklarından, şifa kaynağı bir çay elde edilir. Yaprakları ve sapları aynı zamanda yağ kaynağıdır. Posasından ise güzellik kremi yapılır.



Kolesterol ve diğer kan yağları vücutta lipid peroksitler oluşturarak ölümcül rahatsızlıklara yol açabilirler. Yapışkan bir madde olan lipid peroksitlerin birikimi özellikle damarları olumsuz etkileyerek kalp-damar rahatsızlıkları, damar sertliği (ateroskleroz) ve inmeye neden olabilir. Goji, lipid peroksit oluşumunu önleyen kan enzimlerini arttırarak tehlike oluşturan lipid peroksit oluşumunu önler.

Goji ile birlikte kanser ilacı kullanan hastalarda olumlu cevapların yalnızca ilaç kullanan hastalara oranla %250 oranında arttığı görülmüştür.

Malign melanom, böbrek karsinomu, kolorektal karsinom, nasofaringeal karsinom ve malign hidrotoraks gibi kanser hastalarının tedavilerinde  inanılmaz derecede iyileşme sağlanmıştır. Goji ile tedavi gören hastaların remisyonu (iyilik hali) Goji almayan hastalardan belirgin olarak daha uzun olmaktadır.


100 gr kurutulmuş goji berry'de:
Kalsiyum : 112 mg
Potasyum : 1,132 mg
Demir : 9 mg
Çinko : 2 mg
Selenyum : 50 mikrogram
Riboflavin ( Vitamin B2) : 1,3 mg
Vitamin C : Tam yelpazede 148 mg, en dar spektrumda 29 mg
Beta-keroten: 7 mg
Zeaksatin : 25mg ve 200 mg arası değişmektedir
Poliskarin : Öz ağırlığının % 31′i kadar yani 100 gr da 31 gr.
 bulunur.



Goji Berry Nasıl Tüketilir:

Goji Berry (Gou Qi, Go chi) Çin’de pirinç yemekleri, çorbalar ve çay yapımında kullanılmaktadır. Çin’in bazı bölgelerinde taze olarak da tüketilir. Goji Berry’ler genellikle kurutulmuş meyve ya da goji berry suyu olarak ihraç edilir.


Son yıllarda Goji suyu da Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak tüketilmeye başlanmıştır. Türkiye'de Goji taze meyvesini ve Goji suyunu bulmak pek mümkün değildir. Zaten Goji suyu pek önerilmez. Nedeni ise pakete girmiş içine koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı katkı maddeleri konulmuş hiçbir ürüne güvenilmemesidir. Bunun yerine meyveleri dalından yemek en doğrusudur. Bu mümkün değilse kurutulmuş olarak tüketilmelidir. Kurutulmuş goji berry meyvelerini günde bir avuç yiyerek tüketebilirsiniz. Yetişkinlerin çoğunda bu oran günlük yaklaşık olarak 20-30 gram Goji berry'ye denk gelmektedir. Biraz daha az veya biraz daha fazla almış olmanız herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak goji berry meyvesinin etkili olmasını istiyorsanız, hergün düzenli olarak almanız gereklidir. Eğer tam bir etki istiyorsanız günlük Goji berry tüketim oranı yaklaşık 50 gr. olarak belirlenmiştir.



Kaynaklar:
http://www.gojiberryy.com/
http://www.gojiberrybahcesi.com
http://www.radikal.com.tr/saglik/protein_deposu_goji_berry-1091993
http://www.dogalvadi.com/goji-berry/goji-berry-nasil-kullanilir.html

Etiketler:
Sağlık, bahçe, tarım, toprak, kurt üzümü, goji berry, wolf berry, anti kanserojen, kanserin ölümü, kalp sağlığı, enerji, kurt yemişi, himalayalar, goji fidanı, fide, yetiştirme, tarla, arazi

BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

1 yorum:

  1. doğal bitkileri ve ürünleri kullananlar için işe yarar bilgiler var teşekkürler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.