18 Mayıs 2013 Cumartesi

Aydın İnsan



İnsanlığı, toplumları, ülkeleri ayakta tutan kitle, bilge kişilerdir. Bilge olmak başka bir deyimle akil olmak, aydın olmaktan, akıllı ve zeki olmaktan farklı bir şeydir.

Profesör, müsteşar, milletvekili, general, gazeteci, bakan, başbakan, cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Ama aydın olmak bilge kişi olmak farklı bir şeydir. Aydın, bilge kişi; insanı, toplumu aydınlatan kişidir. O eserleriyle var olur. Diğerleri ise geçici unvanlardır, statülerdir.

İnsanlığın, toplumların, devletlerin gelişmesini sağlayan temel unsur bilgidir. Gözlemlenen sosyal değişme çizgileri, büyük ölçüde ilgilenen bireyler tarafından yönlendirilmektedir.

Aydın kesimi; bilginin çoğalması ve yaygınlaşması sebebiyle giderek büyüyen ve önemleri daha da çok artan bir kitleyi oluşturmaktadırlar.

TDK sözlüğüne aydın: kültürlü, okumuş, görgülü, ileri düşünceli (kimse), münevver.

Büyük Larousse’da ise aydın; düşünsel etkinliği ağır basan, düşünsel etkinliklere yönelmiş, bilgili, okumuş, değerlendirme yetisi gelişkin, entelektüel.

Aydın İnsan; aydınlık düşüncelere sahip olan, bağnaz düşüncelere saplanmamış olan, gelişme ve yenileşmeye karşı durmayan insandır.

İnsanlık, bilim, ülke, halk, aydınları ile anlam kazanır. Ancak bir toplumun bunalım yaşamaması için halkın gelişkin ve bilge olması gerekmiyor.

Aydın; aldığı bilgileri özümsemiş, onu yaşayan insan demektir.
Aydın; eğilip bükülmeyen, kendi doğrularını bilgece ve kesin bir dil ile anlatandır.
Aydın; kendi kafasıyla düşünen, kendi görüş ve düşüncelerini eserini ortaya koyandır.
Aydın; kendi doğrularını bilgece ve kesin dil ile anlatmalıdır.

Aydın olmak; insanın beyninde başlar. Aydın insan- Bilge insan da denilebilir.
Aydın olmak; eleştirel akla, insani ahlaka, sorumluluk etiğine sahip olmak demektir.

Aydın olmak için; önce insan olmak gerekir.
Aydın olmak için; eğitim-öğretim, bilgi, görgü gereklidir.

Düşünür, bilge olmak için öncelikle; okuyan düşünen sorgulayan üreten olmak gerekir.

Çok bilmekle, diploma almakla, insanlar gerçek aydın-bilge olamazlar. Bazıları diplomalı unvanlı cahillerdir.

Bu bakış açısının getirdiği zorunluluk, aydın olan bireyi farklı bir yöne çeker. İnsanların, toplumların, devletlerin açık kalpli bilge objektif aydın insanlara ihtiyacı vardır. Ne dediğini bilmeyen insanlara aydın ve bilge denilemez.

Aydın; iyi bir eğitim-öğretim süzgecinden geçmiş, bilgili, mesleği olan, donanımlı, yabancı dil bilen, gerçekler için yürek çarpıntılarıyla hareket edebilen duygusal bilgedir.

Aydın olmak zor iştir. Aynaya baktığında utanmak istemeyenler, bencil olanlar, hangi unvana sahip olursa olsun aydın olamaz.

Bilgelik ve erdemlilik ikizdir.
Aydın, bilge ile eşanlamlıdır.
Bilge kişiler; halkın içerinden çıkıp, biriktirdikleri bilgi ve deneyimlerini halkın aydınlanmasında halkın yararına sunabilen kişilerdir.

Aydının anlamı, bilgelik yolunda olmak, bütün varlıklarda gerçeğin ışığını arama ise, bu yolda olmak, insan olmanın zorunlu bir gereğidir.

Aydın; bağnazlıktan uzak, düşüncelere saygılı, irdelemeyi, tartışmayı, değerlendirmeyi ve paylaşmayı bilen, toplumsal konulara kişisel çıkarları açısından bakmayan, insanlara sevgi ve anlayışla yönelen bir insandır.

Aydın; ülkesini, yorulmadan, usanmadan, dökmeden yükseklere taşıyan kişidir.

Aydın; aydınlık bir ruha ve beyine sahip olan, akademik veya hangi tür bir donanıma dayanırsa dayansın, önce kendini aydınlatan sonra bu aydınlığı topluma sunan kişidir.

Kaynak:
internet dolaşımı
http://www.haberiniz.com.tr/yazilar/koseyazisi72317-Aydinlar_ve_Bilge_Kisiler.html

Etiketler: aydın, bilge, sorumluluk, diplomalı cahil, 


BEĞENDİYSEN SEN DE PAYLAŞ

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seçmece Yazılar

Hergün yenisi eklenen yazılarımızı FaceBook sayfanızda görmek istiyorsanız BEĞEN 'e tıklamanız yeterli. Unutmayın, Beğendiyseniz başkaları için Siz de Paylaşın. Teşekkürler....

Powered By EXEIdeas

 

Sorumluluk Reddi

Bu site, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı prensip edinmiştir.
Bu site, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir.
İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir.

Sitede yer alan hikayeler/yazılar, çoğunlukla internet ortamında bilgisayardan bilgisayara dolaşan, anonim olarak anlatılan hikayeler/yazılardır. Herkesin kolaylıkla ulaşıp paylaşabilmesi için bu blogda da yer almaktadır. Yazının kaynağı biliniyorsa belirtilmiş aksi takdirde anonim kabul edilmiştir.

Sitede verilen öneriler, reçeteler, bilgiler geçerliliğini yitirmiş de olabilir. Buradan öğrenip yapacağınız uygulamalarda tüm risk ve sorumluluk uygulayana aittir.

Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri,
yonveren[et_işareti/süslü_a]gmail[nokta]com e-posta adresine bildiride bulunabilirler.

Bu adrese gelen talep ve şikayetler hukuk danışmanlarımız tarafından incelenecek, şikayet/talep yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Site yönetimine ulaşmadan yapılan hukuki işlemlerden site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu siteye giren her kullanıcı bu duyurudan haberdar olmuş kabul edilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.